POSLONI OBJEKTI

Primena KNX tehnologije „pametne kuće“ u poslovnim objektima

Zbog strukture objekta, gotovo nemoguće stalne kontrole svih uređaja u objektu i nemarnosti zaposlenih, poslovni objekti su jedni od objekata kod kojih se najviše bespotrebno rasipa toplotna i električna energija.
KNX tehnologija pametne kuće omogućava integraciju gotovo svih različitih sistema u objektu u jedan komunikacioni sistem, omogućavajući centralno upravljanje i uvid u stanje svakog pojedinačnog elementa u sistemu. Na ovaj način se ostvaruju maksimalne uštede u potrošnji energije i vremenu potrebnom za održavanje objekta.

Na koji način sistem ostvaruje uštede?

Automatski režimi rada

  • - Sitem automatski reguliše sisteme grejanja i hlađenja u zavisnosti od doba dana ostvarujući zadate temperature uz minimalnu potrošnju energije
  • - Sistem automatski prilagođava intenzitet rasvete u kancelarijama, pa tako svetiljke ne rade uvek bespotrebno intenzitetom od 100%
  • - Sistem u zavisnosti od prisustva automatski uključuje rasvetu u svim prolaznim prostorijama

Maksimalo umanjuje faktor nemarnosti zaposlenih na više načina:

  • - Ne dozvoljava setovanje temperature u kancelariji van dozvoljenih granica, koje definiše korisnik objekta…
  • - Automatski isključuje grejanje ili hlađenje ukoliko se otvori prozor…
  • - Automatski isključuje rasvetu ukoliko nema nikoga u kancelariji…
  • - Ukoliko ostane otvoren prozor u nekoj od kancelarija van radnog vremena sistem obaveštava lice iz održavanja…

Šta obuhvata sistem?

Da bi se ostvarile najveće uštede u energiji, čak i do 30%, preporučuje se inegracija sistema grejanja, hlađenja i rasvete. Pored navedenih sistema, zbog komfora, često se integriše i upravljanje elektro motornim roletnama ili zastorima, upravljanje platnom za projektor i ozvučenjem u konferencijskim salama i ostalim specifičnim sistemima na zahtev korisnika objekta.