STAMBENI OBJEKTI

Sistem „pametne kuće“ u privatnim vilama i većim apartmanima

KNX tehnologija je jedina koja je uspela da spregne sve sisteme različitih proizvođača u jedan sistem i kao takva postala je idealna za integraciju u zahtevne privatne vile i apartmane.
Objedinjujući upravljanje grejanjem, hlađenjem, ventilacijom, rasvetom, roletnama, sigurnosnim sistemima, multimedijom…, korisnik umesto prekidača, tastera, šifratora, termostata…, dobija samo jedan KNX panel u prostoriji na zidu koji upravlja svim sistemima.

PRIMERI FUNKCIJA PAMETNE KUĆE

Komfor pametne kuće - Posle večere sa svojim partnerom spremate se da gledate film, pritiskom na samo jedan taster spuštaju se noćne zavese, glavna rasveta u sobi se gasi, dodatna rasveta se prigušuje, uključuje se klima uređaj, TV i kućni bioskop…
Ušteda energije – kontrolom grejanja - Vremenska stanica prati položaj sunca i automatski podiže roletne na osunčanoj strani objekta kako bi se iskoristila sunčeva energija za dogrevanje prostorije. Ukoliko napustite prostoriju senzori prisustva to detektuju i automatski se zatvaraju ventili na radijatorima i održava se temperatura prostorije na 16 stepeni, čim ponovo uđete u prostoriju temperatura se diže na zadatu vrednost.
Ušteda energije – kontrolom rasvete - U prostorijama se postavljaju senzori prisustva i osvetljenosti, tako da se rasveta automatski uključuje i isključuje u zavisnosti da li se neko nalazi u prostoriji i da li je prirodno osvetljenje dovoljno.
Sigurnost pametne kuće - protiv provala - Uključivanjem alarmnog moda na centralnom displeju senzori prisustva koji se koriste i za kontrolu rasvete, grejanja i hlađenja prelaze u alarmni režim. Ukoliko dođe do provale, oglašava se alarmna sirena, pale se sva svetla u objektu, sistem vas obaveštava na telefon.
Sigurnost pametne kuće - tehnički alarmi - Na potencijalnim mestima uzroka opasnosti postavljaju se senzori poplave, gasa ili požara. U slučaju da neki od senzora odreaguje automatski se zatvaraju dovodi vode, gasa i električne energije, oglašava se alarm i sistem Vas obaveštava na telefon.

Sistem „pametne kuće“ u manjim stanovima

Po veoma pristpačnoj ceni KNX tehnologija je omogućila da i ljudi sa ograničenim budžetom uživaju u komforu pametne kuće. Integracijom osnovnih elemenata pametne kuće korisnik dobija centralno i daljinsko upravljanje najbitnijim potrošačima u kući: klimatizacija, kotao za grejanje, bojler za sanitarnu vodu, centralno isključenje rasvete i određenih priključnica u stanu…, detekciju poplave i požara u kuhinji…

PRIMERI

  • - Korisnik se vraća sa odmora i telefonom uključuje bojler za toplu vodu i klima uređaj…
  • - Korisnik je napustio stan i nije siguran da li je isključio šporet, aplikacijom preko mobilnog telefona isključuje priključnicu za šporet…
  • - Korisnik ulazi u stan i pritiskom na samo jedan taster pokreće scenu „kući sam“, automatski se dižu roletne, uključuju određena svetla, utičnice za opšte potrošače dobijaju napajanje i startuje se muzika u dnevnoj sobi…